top of page

ОТКРИЈТЕ ЈА МОЌТА НА КАЛИУМОВАТА СОЛ

Дознајте зошто кобинацијата од натриум и калиум е одлична за вашето здравје и како го подобрува протокот на водата во вашето тело.

Kalijumova-sol-250-g-mockup.png

„Наша Сол“ е прв чекор кон по здраво живеење!

Замена

Калиумовата сол е замена за кујнската сол во секојдневната исхрана.

Превентива

Калиумовата сол е превентива за високиот крвен притисок, за бубрежните и срцевите проблеми.

По здрав живот

Изработена со вашето здравје во предвид „Наша Сол“ е дизајнирана да го поддржи вашиот пат кон по здрав начин на живот.

Целата приказна започнува со водата?!

Без вода нема живот и секојдневно е потребно да се внесе во организмот од 2 до 2,5 литри вода. Колку вода ќе внесеме, толку треба и да исфрлиме, и само тогаш е се во ред. Движењето на водата во организмот се одвива со помош на минерали, натриум и калиум, односно нивните електролити - катјони Na+ и K+, кои исто како и водата мораме секојдневно да ги внесуваме.


​Од целовкупната вода во човековиот организам, 2/3 се наоѓа во клетките, а 1/3 вон нив. Со внесување на само еден катјон (Натриум), доаѓа до циркулација на водата во организмот (а со тоа и на останатите хранливи материи) само во клетките на организмот. Со внесување на два катјона, кои меѓусебно се одбиваат (бидејќи се позитивни), и на натриумот и на калиумот, доаѓа до движење и на вонклеточната вода во организмот во која се наоѓа сета „нечистота“.

Секој дисбаланс помеѓу овие два минерала, натриумот и калиумот, доведува до низа здраствени проблеми, најголеми во работата на мускулите а со тоа и на работата на срцето, бидејќи и срцето е мускул.

Основна состојка на кујнската сол е натриумот, но каква врска има ова со калиумот?

И други, поголеми, здравствени проблеми во организмот настануваат заради два основни проблема: губење на калиум и високиот крвен притисок. Калиум највеќе се губи поради стресот, а и денешната преработена храна ги троши резервите на калиумот, наместо да ги зголемува.

Основна причина поради појавата на високиот крвен притисок е стеснување на крвните садови поради прекумерна употреба на кујнската сол. Меѓутоа, со не внесување на натриум, може да дојде до болест која се вика хиперкалемија (високо ниво на калиум во организмот). Не внесување сол е грешка!

За правилно движење на водата во организмот, потребни се два минерала, натриум и калиум. Поради тоа „Наша сол“ содржи 2/3 натриум и 1/3 калиум како идеален сооднос на застапеност на овие два најважни минерали за човековиот организам.

Со користење на „Наша сол“ решавате два проблема, појавата на високиот крвен притисок и регулацијата на водата во организмот, односно работата на бубрезите.

Kalijumova-sol-250-g-mockup.png

Слободно солете!

bottom of page